(logo)   det humanistiske fakultet
syddansk universitet
Foranderlige Landskaber
- center for strategiske studier i kulturmiljø, natur og landskabshistorie
 
Formål  |  Undersøgelsesområder  |  Centeret  |  Status  |  Deltagere  |  Institutioner  |  Publikationer  
Tilbage til Startside

Oversigt over anvendte data i relation til indlæggene -
Lars Bagge Nielsen: Implementering af GIS i den arkæologiske verden og eksempler
på strategisk anvendelse
,
Claus Dam: GIS og det arkæologiske landskab og
Peter Steen Nielsen: Videnskabernes Selskabs kort - en prædiktiv model.

Systeminformation:

(Claus Dam:)

Hardware

Pentium II/300 MHz med 12 GB HD, 192 MB RAM og 8 MB Matrox Millenium II grafikkort.

Software

MapInfo 4.5US med Vertical Mapper 2.1 raster extension. Pga. MapInfo's begrænsede muligheder for rasteranalyse er nu anskaffet ArcView 3,1 med Spatial Analyst, 3d Analyst og Image Analysis. Disse vil blive brugt til det videre analysearbejde.

Styresystem: Windows NT 4.0 (Service Pack 3.0)

(Lars Bagge Nielsen:)

Hardware:

Pentium II 2x350 MHz, 256 MB RAM og 8 Mb grafikkort.

Software

MapInfo 4.5US og 5.01 (DK), MapBasic 4.5 (US) og 5.01 (DK), med Vertical Mapper 2.1 raster extension. Anvendes på Windows NT 4.0 (Service Pack 4.0), Windows 95 og Windows 98.

(Peter Steen Nielsen:)

Hardware

Pentium II 300 MHz, 320 MB RAM, Diamond fire GL pro 8 Mb AGP, 8,4 GB HD.

Software

NT workstation 4.0 servpack 4, Mapinfo 4.01, Arcview 3.0a med spatial analyst extension.

 

Data brugt ved præsentationen:

(Claus Dam:)

DKC-basen

Det kulturhistoriske Centralregister (DKC) er en landsdækkende database over fund og fortidsminder. Registeret, der er hjemmehørende på Nationalmuseet, blev oprettet med museumsloven af 1984. Det har rødder tilbage i et samarbejde mellem den daværende Fredningsstyrelse, Nationalmuseet og de danske museer om at overføre "sognebeskrivelsen" til EDB. Sognebeskrivelsen er et omfattende tekst- og kortmateriale, som blev grundlagt i 1873 med gennemførelsen af de såkaldte "herredsrejser". Resultatet blev en systematisk og landsdækkende optegnelse af de danske fortidsminder og findesteder for berømte fund i museets samlinger. DKC varetager både det fortsatte arbejde med indtastningen af sognebeskrivelsen og registreringen af alle nye fund, der indberettes via landets kulturhistoriske museer. Frem til 1982 blev arkæologiske fund afsat på Målebordsbladene (1:20.000). Efter 1982 på 4cm kortene (KMS) på hvilke afsætning af punkter sker i dag. Basen indeholder p.t. 140.000 referencer til fund, hvoraf ca. 95% er stedfæstet. Vil i fremtiden blive sammenkoblet med Nationalmuseets Genstandsregistrering - GENREG - der indeholder p.t. indeholder 40000 relevante genstande med billeder og samlet 130.000 poster.

Videnskabernes Selskabs kort

Videnskabernes Selskabs kort er det første landsdækkende topografiske kortværk, der er blevet til som følge af en systematisk opmåling. Opmålingen fandt sted fra 1762 til 1820. Grundkortene fra denne opmåling blev lavet i 1:20.000 (de såkaldte konceptkort), men blev efterfølgende reduceret til 1:120.000.

De temaer, der er på kortene, er følgende: Kystlinie, søer, vandløb, højde (antydet ved Lehmannske bakkestreger), administrative inddelinger (herreds- og amtsgrænser), skov, krat, hede, marsk, eng/mose, flyvesand, landeveje, mindre veje, kirkebyer/enkeltliggende kirker, byer uden kirke, herregårde, gårde, huse, vindmøller, vandmøller samt endelig navne på større søer.

Kortene er indscannet og geo-refereret efter kirkerne, der altid indgik i trianguleringsnettet og derfor er de mest præcise fikspunkter.

Digitaliseringen er foretaget on screen i MapInfo.

Original 1 kort

Jf. Per Grau Møller og Morten Stenak

Digital højdemodel, 50 m net

Kort og Matrikelstyrelsens højdemodel er baseret på en digitalisering af 2 cm kortenes højdekurver (ækvidistance 5 m). Datasættet er ikke uden problemer: Interpolationen til net har medført en del fejl, særligt i de fladere områder. Eksempelvis er der "bølger" i højdemodellen på de fleste søer med højdevariation på op til 15 m.

Datasættet er brugt interpoleret (rasterformat) som absolut højdereference samt brugt i forbindelse med diverse analyser: Hældning, relativ højde, kuperingskalkulation etc.

(Lars Bagge Nielsen:)

Sognekort

Digitaliseret kort over sogne, herreds og amtsinddelingen før Kommunalreformen 1970. DKC. Baseret på digitalisering af administrative grænser fra Målebordsbladene 1:20.000 (digitaliseringsbord). Vektor. Anvendes som grundlag for DKCs registrering af fund, da alle fund har en reference til et sogn - et STNR, et stednummer.

DDO-ortofoto.

KampSax Geoplan A/S. 1:25.000, genkendelse mellem 3 til 15m. Raster. DKC har fået lov til at låne ortofotoene for hele landet 1 år og forventer at indkøbe dem sammen med vektorkortet. Kan anvendes til oversigtplaner til udgravninger og i begrænset omfang til grundkort for genkendelse af arkæologiske strukturer.

Amts - og kommunegrænser efter 1970.

KampSax Geoplan A/S. 1:25.000. Vektor.

KMS 4cm kort.

1:25.000. DKC har udviklet hjælpeprogrammer til eksport. Raster.

Skovtema 1988.

Danmarks JordbrugsForskning. Digitaliseret på basis af 4cm kort, KMS, 1988. Vektor.

(Peter Steen Nielsen:)

Udover de fleste af ovenstående anvendes:

Vandløb

Vectordatasæt produceret på grundlag af Danmarks JordbrugsForsknings vandløbstema, Videnskabernes selskabs kort og 1 cm kortet.

Jordartskort i skala 1:25.000 fra GEUS

Geomorfologisk kort fra ADK i skala 1:100.000

Kirke koordinater fra KMS

Kortstednavne fra DKC

Tilbage til Startside


SDU home | tilbage
Siden redigeret 03/02/2004 af Ken Rasmussen, webmaster.